Koekjes bakken met kids

Koekjes bakken met kids

Druilerig weer, we worden er allemaal stapelgek van en niet het minst ons kroost. Breng op zo’n grijze regendag de warmte in huis en bak met z’n allen heerlijke koekjes, cupcakes, taart muffins,… Niet alleen is het heerlijk om te bakken met kids, het is een mooi tijdverdrijf waar groot en klein even mee zoet zijn.

Zandkoekjes

Tegenwoordig vind je heel wat leuke spullen om het bakken met kids nog leuker te maken. Ook aan recepten geen gebrek. Ik geef je de topfavoriet bij ons thuis: zandkoekjes. Met dank aan Piet Huysentruyt natuurlijk!

Ingrediënten

  • 1 eigeel
  • 80 gr boter
  • 10 gr vanillesuiker
  • 50 gr bloemsuiker
  • snuif zout
  • 125 gr bloem
  • kristalsuiker
  1. Doe de bloem in en kom, maak een kuiltje en doe hierin de boter, de vanille-suiker en de bloemsuiker. Kneed lang en stevig tot een homogene massa. Maar er een rol van, doe er plasticfolie over en leg een kwartier in de ijskast.
  2. Zet de oven op 180 graden. Haal de rol uit de ijskast en snij in schijfjes van een halve centimeter. Rol deze met de zijkant door het eigeel en de suiker en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
  3. Bak ze gedurende 20 à 25 minuten op 180 graden.

Als ik thuis koekjes bak met de dochter, wordt de tweede stap in het recept gewijzigd. Samen rollen we het deeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is en en dan begint de echte pret: met uitsteekvormpjes kan dochterlief al haar favoriete figuren in koekjes omtoveren.

Eenmaal de koekjes gebakken zijn, kan je ze nog versieren met suikerpasta of de schrijfstiften van Dr. Oetker.

Bakken met kids uitseekvormpjes

Muffins

Ben je geen fan van zandkoekjes maar geef je de voorkeur aan muffins? Ook hier zijn ontelbare mogelijkheden. Niet alleen kan je je muffins al verpakken in een papieren vormpjes, je kan ze ook vullen met verschillende extra’s. Mijn persoonlijke favoriet? Muffins met frambozen en witte chocolade.

Ingrediënten
  • 80 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • zakje vanillesuiker
  • 100 gr frambozen (even laten ontdooien)
  • witte chocolade

Dit basisrecept is goed voor 8-10 muffins.
Doe de boter, suiker, eieren en bakmeel in een grote kom en klop met een elektrische mixer tot een glad mengsel. Voeg hieraan de ontdooide frambozen toe en mix verder. Hak de witte chocolade in grove stukjes en schep deze onder het beslag.  Met een lepel vul je vervolgens de muffinvormpjes 3/4 vol. Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden tot ze goed gerezen en goudbruin zijn. Laat ze eerst even afkoelen in de oven vooraleer je ze eruit haalt. Laat afkoelen op een rooster.

Om er zeker van te zijn dat je muffins stevig blijven staan, kan je kiezen voor silicone bakvormen. Het maakt bakken met kids ook makkelijker omdat ze dan zelf de vormpjes kunnen vullen zonder schrik te hebben dat ze inzakken.

bakken met kids silicone vormpjes

Ben je gek op dessertjes maar heb je de tijd en de goesting niet om zelf aan te beginnen? Bij Hema vind je nu het heerlijke ‘Make & Bake’ concept waar je in 1 glazen bokaal alle ingrediënten terugvindt voor kleurrijke chocoladekoekjes. Boter toevoegen, 15 minuten bakken en klaar is kees! Dit is het ideale recept om te bakken met kids die weinig geduld en grote honger hebben!

Laat hier je reactie achter.

Voeg reactie toe

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn aangeduid met *