Ei koken hoe lang?

Ei koken hoe lang?

Zacht, half zacht of hard gekookt

Een ei koken? Hoe lang? Het is moeilijker dan je denkt.

Een ei perfect koken hangt af van vele factoren. Zet je de eieren op in koud water of plaats je ze pas in het water als het water kookt, de versheid van het ei, maar ook of het ei uit de koelkast komt of niet.

Hier enkele weetjes:

Een ei in koud water

Plaats je het ei onmiddellijk in het koude water dan begin je pas te tellen vanaf het moment dat het water kookt.

Zacht
3 min
Half zacht
4-5 min
Hard
7 min

Een ei in kokend water

Plaats je het ei in kokend water dan verschilt de ideale kooktijd.

Zacht
4 min
Half zacht
5-6 min
Hard
8 min

Waarmee dien je rekening mee te houden

Het blijft een kwestie van aanvoelen en rekening te houden met de volgende omstandigheden:

  • Ei direct uit de koelkast: 1 minuut extra
  • Zeer vers ei: 1 minuut extra
  • Groot of extra groot ei: 1 tot 2 minuten extra
  • Klein eitje: 1 minuut minder

Wat heb je nodig om een ei te koken?

Indien je je het graag makkelijk bestaat kan je steeds een eierkoker kopen, maar persoonlijk vind ik de traditionele manier leuker.

Onze kooktips voor het ideale ei

Prik een gaatje in de bolle kant van het ei, op die manier loopt het ei niet uit tijdens het koken. Is het ei wat gekneusd, voeg dan een beetje azijn toe aan het water, op die manier blijven ze heel.

Spoel de gekookte eieren af met koud water, op die manier zullen ze veel makkelijker pellen.

De meningen verschillen welke manier het beste is, vanaf koud water of met reeds kokend water. Persoonlijk vind ik dat het lekkerste en vooral het ei dat het best gekookt is, is een ei dat gekookt is in water dat reeds aan de kook was. Want op die manier kan je het makkelijkst de juiste kooktijd meten.

Is een ei nog vers?

Om te controleren of een ei nog vers is kan je het ei in een pot met water stoppen. Een vers ei blijft op de bodem, een oud ei zal gaan drijven.

Voedingswaarde van een gekookt ei

per 100 gram:

 Calorieën  136 kcal
 Koolhydraten  1,9 gram
 Vet  8,8 gram
 Vezels  0 gram
Conclusie

Hoe lang een ei koken en hoe het koken, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Kies de methode waarmee je de beste resultaten behaalt. Maar hou de kooktijd nauw in het oog en een lekker eitje proeft des te lekker in een mooi eierdopje.