Gourmetten tips

Gourmetten tips

5 tips voor een geslaagde gourmetavond

  1. Lekker & vers vlees
  2. Lekkere & zelf gemaakte sauzen
  3. Smakelijke bijgerechten
  4. Bijpassende wijnen
  5. Een goed functionerend gourmettoestel

Voorbereiding is key voor een geslaagde gourmetavond. Met de juiste voorbereiding kan je de gehele avond samen met je gasten aan tafel zitten.

Zorg dus op voorhand voor het vlees, de sauzen, bijgerechten en een eventuele dessert(pannenkoeken).

Het vlees

gourmet vlees

Tegenwoordig vind je bij de slager om de hoek lekkere gourmetschotels met een brede variant van vlees. Tevens door tijdgewin is dit de optie die wij steeds verkiezen als we willen gourmetten.

Vraag wel steeds aan je slager een goeie afwisseling van rundsvlees, varkensvlees & kip. Voor de liefhebbers kan je steeds ook wat vis voorzien.

Beslis je om zelf je vlees te snijden hou er dan rekening mee dat je het vlees snijdt in kleine stukjes. Tevens dien je dan ook kleine hamburgtjes, worstjes & bv. mini cordon bleus te maken.

Zelf gemaakte gourmet sauzen

tips gourmetten

Bij een geslaagde gourmet horen er zelf gemaakte sauzen. Sauzen die lekker zijn bij een stukje broodje, die de smaak van je vlees liften en lekker zijn bij de bijgerechten.

Wij kiezen steevast voor deze top gourmet sauzen:

  • Looksaus
  • Pikante paprikasaus
  • Eiersaus
  • Tzatziki

Hoe maak je deze lekkere sauzen?

Hieronder onze receptjes. Gebruikte hoeveelheden zijn voor 4 personen.

Looksaus

looksaus gourmet fondue

Ingrediënten:

  • mayonaise: 3 à 4 grote eetlepels
  • 15-20 gram boter
  • 2 teentjes look

Doe de boter in een pan en smelt deze tot je geklaarde boter hebt. Laat koud worden.

Pers terwijl de tenen look en doe deze samen met de mayonaise in een potje, meng hier voorzichtig de afkoelde & geklaarde boter bij. Plaats in de koelkast.

Pikante paprikasaus

gourmet prapikasaus

Ingrediënten:

  • 1/4 paprika
  • 1/4 tomaat
  • 1/4 ui
  • 1 teentje look
  • mayonaise: 3 à 4 grote eetlepels
  • cayennepeper

Spoel alle groenten en snijd vervolgens in kleine stukjes, voeg deze samen met de geperst look toe aan de mayonaise en kruid af met een beetje cayennepeper. Graag pikant, gebruik dan nog wat meer cayennepeper. Eventueel kan je ook enkele druppeltjes Tabasco toevoegen. Plaats in de koelkast.

Eiersaus

gourmet eiersaus

Ingrediënten:

  • 1 hardgekookt ei
  • peterselie
  • bieslook
  • mayonaise: 3 à 4 grote eetlepels

Plet het hardgekookte ei met een vork, voeg er de mayonaise aan toe en werk af met peterselie en bieslook. Dit doe je best naar eigen smaak & gevoel. Plaats achteraf in de koelkast.

Tzatziki

hoe tzatziki maken

Ingrediënten:

  • 3 komkommers
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 ml water
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eetlepels volle yoghurt
  • 1 busseltje fijngesneden bieslook
  • 5 blaadjes munt (fijngesneden)
  • 1 teentje look

Snij de komkommers in zeer fijne plakjes. Wil je zeker zijn, maak dan gebruik van een mandoline.

Meng de witte wijnazijn met de honing en het water. Marineer in deze mengeling de plakjes komkommer gedurende 15 minuten. Na 15 minuten haal je de komkommers uit de marinade en droog je de komkommers in een slazwierder.

Meng de komkommers met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met een beetje peper & zout.

Je zal het merken, dit is een grotere hoeveelheid, maar in mijn ogen is tzatziki meer als enkel een saus, het fungeert ook perfect als een bijgerecht.

De bijgerechten

De bijgerechten variëren wat afhankelijk van wat we in huis hebben & waar we zin in in hebben, daarom nemen we meestal een selectie uit volgende bijgerechten:

  • Gebakken aardappelen
  • Gegrilde groenten
  • Rauwkost
  • Pasta salade
  • Quinoa salade

Bijpassende wijnen

Voor ons is een lekker gourmetmoment pas af met een lekkere wijn. Serveer je vooral wijn, kies dan voor een lekkere rode wijn.

Opteer voor een stevige rode wijn of voor een rode kruidige rode wijn. Kijk naar Syrah, Syrah-Grenache of Merlot wijnen.

Zoek je online een wijn, neem dan zeker een kijkje bij Wijnvoordeel.

Het gourmettoestel

Het klinkt voor de hand liggend maar een goed gourmettoestel is essentieel voor de goede bereiding van je vlees/groenten/pannenkoeken.

Hou ook steeds rekening met het aantal personen dat je uitnodigt, voorzie desnoods een tweede toestel zodat elke gast zijn eigen vlees kan bakken.

Zelf maken we gebruik van de Tristar Raclette en we zijn hier zeer tevreden over! Nood aan een nieuw toestel, neem dan hier even een kijkje.

Hopelijk ben je iets met onze tips! Gourmetten met de familie of vrienden, een ware aanrader!

Laat hier je reactie achter.

Voeg reactie toe

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn aangeduid met *