Aanpassing Vlaamse woonbonus: wat houdt dat in?

Aanpassing Vlaamse woonbonus: wat houdt dat in?

De Vlaamse regering gaat de woonbonus aanpassen, maar wat houdt dat juist in? Vanaf 2016 zal deze niet enkel gelden voor Vlamingen die een eerste woning kopen. Ook de eigenaars die al een huis in hun bezit hebben, kunnen vanaf dan een lager belastingtarief krijgen. Wij zetten de voorwaarden van de Vlaamse woonbonus op een rijtje.

Wat is de woonbonus?

Wie een hypothecaire lening afsluit om een eigen woning te kopen, te vernieuwen of te bouwen kan dankzij de Vlaamse overheid genieten van een belastingvermindering die loopt tot aan het einde van de lening. Dat belastingvoordeel hangt af van het inkomen maar bedraagt altijd 40% daarvan.

woonbonus hervorming

Voorwaarden

Wie in aanmerking wil komen voor de Vlaamse woonbonus, moet erop letten dat de lening:

  • afgesloten is na 31 december 2004
  • gewaarborgd is door een hypothecaire inschrijving
  • afgesloten is bij een instelling gevestigd in de Europese Economische Ruimte
  • afgesloten is voor een looptijd van minstens 10 jaar
  • dient voor de aankoop, bouw, vernieuwing van een woning. De lening kan ook gelden voor het betalen van de successierechten voor die woning en voor het betalen van schenkingsrechten voor die woning (mogelijk vanaf 2015).

Hervorming

Vlaanderen zal in 2016 de woonbonus uitbreiden tot iedere woning, ongeacht of het om de eerste, tweede of derde woonst gaat. De woning moet wel bewoond zijn op het moment van de betaling van de leningsuitgaven.

Door de woonbonus aan te passen verdwijnt het neveneffect van onze Vlaamse woonfiscaliteit. Wie nu een tweede woning koopt kan rekenen op een belastingvermindering voor kapitaalaflossingen en interesten. Dat betekent een hoger belastingvoordeel dan iemand die een eerste woning koopt. Deze voordelen verdwijnen dus door de aanpassing van de woonbonus in 2016.

Lening aan het zoeken?

Ben je momenteel nog op zoek naar een lening om nadien te genieten van deze Vlaamse woonbonus? Je krediet simuleren kan je doen bij BNP Paribas Fortis of Auxfina. Maar bij Hypotheekwinkel kan je een overzicht krijgen van de verschillende rentevoeten, kortingen en bijhorende verplichtingen. Zij gaan op die manier tarieven vergelijken van meer dan 25 banken om jou van de beste lening te voorzien.

Neem een kijkje op volgende websites en begin te plannen:

Bron: Knack/Vlaanderen.be

Laat hier je reactie achter.