Hoe je eigen avocadoplant kweken?

Hoe je eigen avocadoplant kweken?

Avocado’s zijn niet enkel buitengewoon lekker, ze blijken ook nog eens erg gezond te zijn. Volg de onderstaande stappen en na enkele weken heb je jouw eigen avocadoplant in huis!

1. Bewaar de pit en reinig deze

Na het eten van een avocado bewaar je de pit. Spoel zorgvuldig al het vruchtvlees van de pit. Gebruik uitsluitend water en zeker geen schoonmaakmiddelen! Doe je dit niet correct, dan is er kans op schimmel en dat wil je natuurlijk liever vermijden. Verwijder eveneens het buitenste bruine vliesje rond de pit. Pas hierbij wel op dat je de pit zelf niet beschadigt. Hoe pak je dit het best aan? Wrijf met een droge doek, opnieuw heel voorzichtig, over het vliesje. Je zal al gauw zien dat dit op sommige plaatsen loslaat. Nu hoef je enkel nog het vliesje los te trekken van de pit.

avocadoplant kweken

2. Bevestig tandenstokers in de pit

Houd de pit gedeeltelijk boven water door enkele tandenstokers aan te brengen. Het is belangrijk dat je niet in de lijnen van de pit prikt. Let ook op dat de punt van de pit naar boven is gericht.

3. Vul een glas met water

Vul een glas of doorzichtige beker met water en zorg dat, wanneer de tandenstokers op de rand rusten, de bovenkant van de pit boven water blijft. Deze moet absoluut droog blijven. Vervolgens zet je het glas op een plaats waar veel zonlicht is. Een kleine broeikas kan helpen om het groeien te bevorderen. Het grote voordeel van een glas of transparante beker is dat je heel goed de evolutie van de plant kan volgen. Bij een niet-doorzichtige beker zal je de pit er moeten uithalen om de groei van de wortelen goed te kunnen zien. Hiermee kan je de wortels van de avocadoplant ernstig beschadigen.

pit avocadoplant

4. Even wachten …

Geduld is een schone deugd. Het kan soms weken duren vooraleer de avocadoplant zich effectief begint te ontpoppen. Ververs tijdens het wachten regelmatig het water in het glas. Ook hierbij moet je voorzichtig te werk gaan. Na enkele weken zal je merken dat er een wortel ontstaat aan de onderkant van de pit. Vanaf dit moment gaat het groeiproces razendsnel. Na verloop van tijd zullen er ook veranderingen plaatsvinden aan de bovenkant van de pit. Eerst groeit er een steeltje, waaraan zich nadien kleine blaadjes ontwikkelen. Wanneer het plantje ongeveer 15 tot 20 centimer hoog is, dan kan je overgaan tot de volgende stap.

5. Plant je pit

Nu is het tijd om de pit te planten. Een pot met een diameter van minstens 20 centimeter is hiervoor ideaal. Een verhoogde plantenbak is ook handig. De pot of bak vul je op met potgrond en vervolgens plant je de pit. Ook hier is het zeer belangrijk dat de pit droog blijft. Zorg dus dat je steeds een gieter binnen handbereik hebt. Je zou toch niet willen dat al je werk en geduld voor niets is geweest?

kweken avocadoplant

6. Nog even wachten … en goed verzorgen

Nog even geduld en je avocadoplant is klaar! Deze laatste stap is vooral wachten, wachten en nog eens wachten. Houd je avocadoplant zorgvuldig in de gaten en zorg dat de potgrond continu vochtig is. Krijgen de bladeren een bruine kleur? Geef de plant gerust wat meer water. Wanneer de bladeren een geelachtige kleur krijgen, dan mag je iets zuiniger zijn met water geven. Zodra je plant enkele mooie grote bladeren heeft, kan je hem een plekje geven, bijvoorbeeld op een mooie plantenstandaard.

Wanneer er effectief avocado’s tevoorschijn komen, is moeilijk in te schatten. Bij sommige planten gebeurt dit na 4 jaar, bij andere kan dit tot 10 jaar duren. Het kan natuurlijk ook zijn dat er helemaal geen vruchten ontstaan. Toch geeft een avocadoplant een leuke toets aan je interieur!

Met deze stappen kan je meteen aan de slag om je eigen avocadoplant te kweken. Nog kriebelende groene vingers? Kruidenpotjes zijn ook altijd leuk om in huis te hebben!

Laat hier je reactie achter.