De juiste bandenspanning voor je fiets kiezen

De juiste bandenspanning voor je fiets kiezen

De juiste bandenspanning vinden voor je fiets lijkt op het eerste gezicht nattevingerwerk. Toch is het belangrijk dat je de juiste vindt, dus je denkt best goed na tijdens je zoektocht naar de ideale bandenspanning. Fiets je met een racefiets? Of juist een mountainbike of een gewone stadsfiets? Of met een elektrische fiets? Op welke manier rijd je? De correcte spanning zal namelijk afhangen van het antwoord op al deze vragen. Lees verder en word een expert! Want bandenspanning is helemaal niet zo complex als het lijkt.

Vlotter, veiliger, langer

De juiste bandenspanning fiets zorgt ervoor dat je vlotter kunt rijden. Zeker met de elektrische fiets is dat van belang: je energieverbruik blijft veel lager en je kunt langer rijden met een volle batterij. Bovendien blijven je banden ook langer hard, en gaan ze een stuk langer mee omdat ze minder makkelijk slijten. Dus begin alvast te pompen!

bandendruk

Grip versus weerstand

Vooraleer je jouw ideale bandenspanning bepaalt, denk je best even na over twee cruciale termen:

  • De eerste term is grip. Hoe lager de spanning, hoe meer de band zal afvlakken en de grond zal vastgrijpen. Het resultaat: meer grip. Zoiets is ideaal voor mountainbikers. Een hardere spanning betekent daarentegen dat de contactstrook van je band veel smaller is. Daarmee heb je een vlottere rit, maar wel minder grip. Dat laatste is handiger voor racefietsen.
  • Dan heb je de tweede term: weerstand. Die ontstaat door de wrijving tussen band en wegdek. Concreet: hoe lager de weerstand, hoe meer wrijving je met de baan hebt. Dat maakt het moeilijker om sneller te rijden, want je steekt meer energie in het grotere contactoppervlak.

De twee termen hangen nauw met elkaar samen: meer grip betekent namelijk meer weerstand. Vraag je dus af hoeveel grip je wilt opofferen voor een lagere weerstand.

Bandenspanning: fiets erop los

Maar hoe weet je nu wat die juiste bandenspanning exact is? Hoeveel bar of druk moet er op die banden? Dat hangt af van een aantal puntjes:

  • Wat voor fiets heb je?: een mountainbike (2 tot 3 bar), stadsfiets (3,5 tot 4,5 bar) of racefiets (8 tot 11 bar)?
  • En welk bandentype? Tubeless-banden(banden zonder aparte binnenband) hebben een veel hogere druk nodig dan banden met een binnenband. Zoek op de band zelf naar een aanduiding met de maximale spanning.

Moet je dan rekening houden met het weer? Het klopt dat je bij erge regen iets veiliger kunt rijden op een lagere spanning. Maar heel veel verschil gaat het niet maken. Bovendien is het weinig zinvol, laat staan praktisch, om bij de eerste drup wat druk af te laten, en bij de laatste drup weer bij te pompen. Een constante bandenspanning is veel beter. Veel fietsplezier!

Laat hier je reactie achter.