Duurzaam speelgoed, een bewuste keuze

Duurzaam speelgoed, een bewuste keuze

Wist je dat er een duurzamer alternatief bestaat voor speelgoed dat bestaat uit plastic, plastic en nog meer plastic? Duurzaam speelgoed is even leuk en beter voor het milieu, wat het daarom ook een goed alternatief maakt voor al dat plastic speelgoed.

Duurzaam speelgoed = gezonder speelgoed

Duurzaam speelgoed is niet alleen goed om de afvalberg te verkleinen, het is ook veiliger voor je kind(eren). Vooral voor de kleinsten die nog veel voorwerpen in hun mond steken. Duurzaam speelgoed is voornamelijk gemaakt van ecologisch, niet-giftig materiaal. Daarnaast heeft ecologisch speelgoed vaak een langere levensduur dan speelgoed dat gemaakt is van (goedkoop) plastic.

blokken duurzaam

Betrouwbare materialen voor speelgoed

De beste materialen voor betrouwbaar speelgoed zijn hout, bamboe, natuurlijk rubber en bioplastic. Houten speelgoed was al populair, maar hierbij zijn er een paar aspecten waar je moet op letten om te zien of het speelgoed daadwerkelijk duurzaam en niet gevaarlijk is. Bij houten speelgoed gebruiken ze soms lijm of verf waarin giftige stoffen zitten. Dit wil je dan ook het liefst vermijden. Kijk altijd eens de productomschrijving na ter controle. Om speelgoed een tweede leven te geven, kun je het altijd via tweedehandsbeurzen of -kanalen verkopen en aankopen. Ook dit is een manier om duurzamer om te gaan met speelgoed.

Alternatieven

Voor de allerkleinsten is het beter om een fopspeen te kopen die gemaakt is van natuurlijk rubber in plaats van siliconen en plastic. De voordelen van een rubberen fopspeen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over chemische stoffen die kunnen vrijkomen, het is niet schadelijk voor de natuur en zacht voor het kindermondje. Er bestaan ook al veel soorten houten speelgoed zoals speelblokken, een autobaan, een rammelaar en zelfs een weegschaal. Door houten speelgoed te kopen draag je zorg voor het milieu.

Webshops en winkels

Duurzaam speelgoed is makkelijk online te vinden op webshops zoals:
• Bol.com
• Littledutch.nl
• Joxx.be
• Rewinddesign.be
• Fairplace.be

Wil je liever het speelgoed eerst eens in het echt bekijken en door je kind laten uittesten, ga dan op zoek naar een winkel bij jou in de buurt.
Enkele winkels waar je terecht kan:

• De Speelvogel in Aalst en Deinze.
• De Speelfontein in Gent.
• PLAY- Rewind Design in Antwerpen.

Het een stuk beter voor zowel de kinderen die ermee spelen als de planeet om voor duurzaam speelgoed te kiezen. Bij ecologisch speelgoed moet je je geen zorgen maken over schadelijke chemische stoffen die in het milieu en kindermondjes terecht komen. Zonder speelgoed spelen kan ook met deze leuke buitenspeelspelletjes.

Laat hier je reactie achter.