Is gezonde zeelucht nu zoveel gezonder?

Is gezonde zeelucht nu zoveel gezonder?

Je leest het vaak in toeristische gidsen, in nieuwsartikels en blogs: geniet van de gezonde zeelucht. Maar is die zeelucht nu zoveel gezonder?

Wetenschappelijk getest

Zeelucht zou gezonder zijn omdat het zoveel jodium bevat. Jodium is een stof die aangemaakt wordt door zee-algen. De link wordt dus snel gelegd. Het is ook een feit dat zoogdieren, waaronder de mensen, jodium nodig hebben. Jodium is een stof die te vinden is in de schildklier. Die schildklier maakt op basis van jodium een bepaald hormoon aan wat belangrijk is voor de groei en de stofwisseling. Tot zover zijn we mee. Wetenschappers hebben echter getest of de jodiumwaarde in de lucht aan zee nu zoveel hoger ligt dan de jodiumwaarde in, pakweg, Antwerpen, in het binnenland. Uit die studie bleek dat de jodiumwaarden in de lucht zo schaars zijn dat ze alvast geen positieve invloed zullen hebben op onze gezondheid. Puur wetenschappelijk gezien heeft een bezoekje aan de kust geen positieve invloed op je gezondheid en kan je dus niet letterijk spreken van ‘gezonde zeelucht’.

Emotionele waarde

Psychologisch gezien kunnen we wel stellen dat naar de zee trekken ons gelukkiger maakt. Tijdens de zomermaanden is het heerlijk om op het strand te vertoeven, liefst in een mooie bikini met een hippe zonnebril en een goed boek in de hand. Tijdens de herfst is slenteren langs de zeedijk met een warme muts en sjaal een waar genot. Op koude winterdagen warm ingeduffeld naar de golven staren of tijdens de lente dromen van de komende zomer op een terrasje aan de kust. Puur emotioneel gezien, is gezonde zeelucht dus zeer waardevol!

Een weekend aan zee is altijd een goed idee. Je vindt er talrijke hotels, geschikt voor alle budgetten. Je kan er heerlijk eten en in vele steden ook zalig shoppen. Gezonde zeelucht is goed voor groot en klein, jong en oud.

bron: Vliz

Laat hier je reactie achter.