Hoe beter plannen en organiseren

Hoe beter plannen en organiseren

Leef jij in chaos? Ben je slecht in plannen en komt er van jouw ideeën nooit iets in huis? En geloof je niet in de opruimgoeroe Marie Kondo? Veel mensen streven naar een gestructureerd leven en echt moeilijk is het niet. Het vergt gewoon heel wat discipline, inzet en tijd. Lees hier wat tips over beter plannen en organiseren.

Musthaves

Voordat je begint met het opruimen en organiseren van spullen moet je eerst een aantal zaken in huis halen. Koop een agenda! Een agenda hebben is key om goed te kunnen plannen. Je kunt dan misschien wel zeggen dat je een agenda op je gsm hebt staan, maar dat werkt niet even goed als een oldschool papieren agenda. Door al je afspraken op te schrijven onthoud je ze ook beter. Als je meer uit je agenda wilt halen kun je ook een planner kopen. In een planner kun je alles opschrijven van je afspraken en to-do lijstjes tot bijvoorbeeld een eetschema met wat je welke weekdag gaat eten.

Stap voor stap

  1. Een ordelijk huis is het begin van een georganiseerd leven. Je kunt hierbij de boeken van Marie Kondo kopen waarin de beste tips staan om zoveel mogelijk op te ruimen, maar je kunt het ook gewoon zelf doen. Denk na over systemen die jouw huishouden een stuk makkelijker en ordelijk zullen maken. Las een specifieke wasdag in, verdeel de huishoudelijke taken en maak een weekplanning.
  2. Stel persoonlijke doelen op. Maak concrete doelen en schrijf deze op.
  3. Bepaal wanneer of binnen welke tijd je ze wilt behalen. Hierbij beslis je ook hoe belangrijk welke taak is. Geef de belangrijkste taken altijd voorrang.
  4. Hierna kun je een week- of dagplanning opmaken. Vergeet niet je vrije tijd en ontspanningsmomenten ook in te plannen.

Als je nu met wat discipline je planning volhoudt, kun je genieten van een georganiseerd leven. Zondigen en afwijken van je planning mag zolang je je op je gemak voelt.

Plannen voor een meer georganiseerd leven is lastig om aan te beginnen. Eens je een systeem vindt om voor beter plannen en organiseren dat voor jou werkt zal je snel merken hoe makkelijk het is.

Laat hier je reactie achter.