Hoe je fiets schoonmaken?

Hoe je fiets schoonmaken?
Een paar keer in ons leven kopen we een splinternieuwe fiets. Hij blinkt en je bent er fier op als je mag rondrijden op jouw stalen ros. Meestal duurt het echter maar enkele weken vooraleer je fiets vuil is. Geen of een verkeerd onderhoud van jouw fiets kan er voor zorgen dat hij sneller stuk is dan je zelf wil. Een fiets schoonmaken en onderhouden is dus heel belangrijk. Om dit op de juiste manier te doen geven we je enkele tips.

Fiets schoonmaken: de voorbereiding

Je fiets schoonmaken doe je best na iedere fietstocht. We weten ook wel dat je hier niet telkens zin in hebt, maar toch blijft dit het beste voor jouw fiets. Hoe langer je wacht, hoe harder en droger het vuil wordt.

Als eerste halen we er onze emmer water bij, die we aanvullen met een schoonmaakproduct voor fietsen. Een afwasmiddel kan je maar beter vermijden aangezien deze producten soms het kader van jouw fiets kunnen beschadigen. Om jouw fiets af te kuisen plaats je hem vervolgens op een fietsstandaard. Dit kan een montagestandaard zijn of een simpel fietsenrek. Op deze manier hoef je jouw fiets niet heel de tijd vast te houden of geen schrik te hebben dat jouw stalen ros zal omvallen.

Ontvetten

Naast jouw kader moet je natuurlijk nog enkele andere delen van de fiets schoonmaken. Denk hierbij aan de ‘smerige’ delen zoals de fietsketting, achtertandwielen, voorbladen en derailleurs. Deze fietsonderdelen reinig je best met een ontvettende spray, die even moet inwerken. Voor het insmeren van de ketting kies je een goed smeermiddel en schakel je best even zodat alles goed ingevet is. Daarna dien je de ketting te kuisen met een borsteltje zodat het meeste vuil verwijderd is. Hierna spoel je deze nog even af zodat alle ontvetter van de ketting is. Na het wassen van het frame en de ketting droog je deze goed af en smeer je hem in zodat je weer vlot kan schakelen. Heb je er per ongeluk te veel olie op aangebracht? Verwijder deze dan best met een doekje. Te veel olie zal er namelijk voor zorgen dat de ketting sneller vuil wordt.

fiets kuisen

Het wassen van het frame en de wielen

Voor het reinigen van je frame en de wielen gebruik je best een spons en een aangepast schoonmaakproduct dat ontworpen is voor fietsen. Deze producten zijn wel afhankelijk van het materiaal waaruit je fiets is gemaakt (carbon, titanium, aluminium of staal). Voor de spaken en velgen gebruik je dan weer een vod.

Een tuinslang is helemaal not done voor het afkuisen van jouw fiets. De harde straal van een tuinslang kan sommige fietsonderdelen beschadigen. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of bepaalde fietsonderdelen waterbestendig zijn.

Fiets afspoelen en drogen

Nadat je alle onderdelen hebt gereinigd spoel je jouw fiets af zodat alle zeep wordt verwijderd. Vervolgens start je met het drogen van je fiets. Dit doe je best met een droge vod zodat je niets aan je fiets kan beschadigen. Je fiets schoonmaken is een hele karwei maar later is het toch zo leuk om op een blinkende fiets rond te rijden.

Laat hier je reactie achter.