How to: vegetarisch eten

How to: vegetarisch eten

De vleesconsumptie in België blijft maar dalen en veel meer mensen kiezen er bewust voor om geen vlees meer te eten, een echte trend. Maar hoe begin je er nu aan en hoe houd je het vegetarische dieet vol? Lees hier onze tips over vegetarisch eten.

Waarom vegetariër worden?

Maak eerst voor jezelf uit met welke intenties je een vegetarisch dieet wilt starten. Doe je het voor de planeet en wil je zo jouw ecologische voetafdruk verkleinen? Of doe je het voor jezelf en uit empathie voor de dieren? Hoe dan ook zorg je door vegetarisch te eten voor minder water-, lucht- & grondvervuiling en neem je niet deel aan dierenleed.

vegetarische prodcuten

Stap 1: Informeer jezelf

Informeer jezelf zo goed mogelijk over de voedingsstoffen die je normaal gezien uit vlees haalde en hoe je ze het best kunt vervangen met plantaardige alternatieven. Ga desnoods even langs bij de dokter voor een bloedonderzoek zodat je op de hoogte bent over hoe gezond je bent en of je vitaminen zou moeten bijnemen.

Stap 2: Haal de juiste producten in huis

In het begin is het makkelijk om veel vegetarisch vlees in huis te halen zodat de overstap kleiner lijkt. Peulvruchten, noten, fruit en groenten in huis hebben zijn altijd een echte win voor een evenwichtig dieet.

Stap 3: Leer vegetarisch koken

Vegetarisch koken is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel een aantal aanpassingen maken als je ermee start. Koop vegetarische kookboeken voor meer inspiratie zodat je niet steeds enkel pasta met een groentesaus zou eten.

Stap 4: Wees niet te streng

Wees niet te streng voor jezelf. Zoals bij elk dieet maak je wel eens een foutje. Keur jezelf hier niet te hard op af en laat het zeker geen reden zijn om te stoppen. Zolang je je best doet en je goed voelt bij wat je eet, doe je niks verkeerd.

Stap 5: Volhouden

Als je gemotiveerd bent door je eigen waarden en normen, hou je het automatisch langer vol. Je moet weten dat je door vegetarisch te eten je dierenleed de wereld uit helpt, haal hier je kracht uit. Blijf gemotiveerd en maak een lijstje met zaken waarom je juist vegetarisch wou beginnen eten. Telkens wanneer je het moeilijk krijgt en misschien nog snakt naar een stuk
vlees, kun je terugkijken naar het lijstje en jezelf eraan herinneren waarvoor je het doet.

Vegetarisch eten is niet altijd even makkelijk om op over te schakelen, maar met deze 5 stappen kom je er wel. Veel succes en stay green!

Laat hier je reactie achter.