Muziek tijdens sporten: goed of slecht?

Muziek tijdens sporten: goed of slecht?

Iedereen doet het waarschijnlijk wel: tijdens een vermoeiende work-out een goede muziekje gebruiken om jezelf te motiveren. Maar is het luisteren van muziek tijdens sporten goed of slecht? Je komt het hier te weten!

Invloed op krachttraining

Uit onderzoek is gebleken dat muziek tijdens krachttraining mogelijk een positieve invloed heeft. Dit komt omdat rustige muziek je minder goed doet presteren en stimulerende muziek wel motiverend kan werken. In een ander onderzoek werd de invloed van muziek op een zware training opgevolgd. Hier moesten de sporters bankdrukken en squat jumps uitvoeren. Er werd aangetoond dat sporters zonder muziek minder goed presteerden dan diegenen met hun zelfgekozen muziek.

Muziek tijdens sporten.Krachttraining

Invloed op duurtraining

Duursporten zoals hardlopen, roeien en fietsen kunnen vlotter verlopen als je naar muziek luistert. Muziek zorgt ervoor dat je op het ritme gaat bewegen waardoor je efficiënter en constanter gaat sporten. Muziek tijdens duurtrainingen kan je concentratie op het resultaat verhogen en het negatieve gevoel van vermoeidheid verminderen. Dat komt doordat muziek je gedachten tijdens het sporten positief beïnvloeden. Muziek zorgt ervoor dat je makkelijker in een flow terechtkomt. Helaas geldt dat wel enkel bij lage tot middelmatige inspanningen want bij zware inspanningen heeft muziek geen effect op het vermoeidheidsgevoel.

Muziek tijdens sporten.Duurtraining

Welke muziek?

Als je dan gaat sporten met muziek, welke is dan het best? Muziek tussen de 120 en 140 bpm (beats per minute) doen je het best presteren. Om dit in mensentaal om te vormen geven we enkele voorbeelden. Allerlei soorten pop- en hiphopmuziek hebben aantallen bpm tussen 90 en 120. Dancemuziek telt bijvoorbeeld meer dan 120 bpm. Het aantal bpm is wel afhankelijk van je trainingsdoel. Bijvoorbeeld tijdens het opwarmen en cardiotrainingen is muziek met 115 tot 125 bmp het meest gepast en bij kracht- en zware conditietraining behaal je bet beste resultaat met waarden tussen de 135 en 140 bpm. Deze cijfers zijn natuurlijk aanpasbaar en afhankelijk van de sport die je beoefend en welk type persoon je bent.

Muziek tijdens sporten.Welke muziek

Goed of slecht?

Nu blijft de vraag of muziek tijdens sporten goed of slecht is. Algemeen kan muziek tijdens het sporten motiverend werken en je prestaties verbeteren. Voor topsporters is dit verhaal niet zo positief. Het gevaar bij muziek luisteren als je aan het sporten bent is dat de muziek je focus wegneemt bij lastige oefeningen en je hierdoor een groter risico op blessures loopt. Bij sommige bewegingen zoals bijvoorbeeld squats of deadlifts is de vorm die je maakt echt belangrijk. Als je je hier niet op concentreert dan kan je techniek en vorm minder goed uitdraaien. Daarom luisteren topsporters beter niet naar muziek tijdens hun trainingen of wedstrijden.

Laat hier je reactie achter.