Positief denken: tips om positiever in het leven te staan

Positief denken: tips om positiever in het leven te staan

Wie negatief in het leven staat, trekt vaak ook negativiteit aan. Het is uiteraard veel aangenamer om positief in het leven te staan. Echter, door de vele uitdagingen die het leven biedt, is dit niet altijd gemakkelijk. Vaak benijden we die personen die, no matter what, steeds blijven glimlachen. Op dit vlak is er goed nieuws! Iedereen kan leren positief denken! Jij bent namelijk baas over jouw geest. Let op, dit proces vergt oefening, volharding en tijd. Een ingesteldheid verandert niet van vandaag op morgen. Door elke dag kleine stapjes te zetten, bereik je uiteindelijk wel je doel, namelijk: positief denken.

Tips om te starten met positief denken

1. Ban negatieve gedachten

Het is verleidelijk om keer op keer rampscenario’s in je hoofd te halen. “Wat als er morgen dit of dat gebeurt?”. Ja maar, wat als het niet gebeurt? Dan heb je je energie verspild aan angst, die je zou kunnen hebben gebruikt om iets positiefs te doen.

Iedere keer dat je jezelf erop betrapt aan negatieve situaties te denken, verplicht jezelf dan om aan iets leuks te gaan denken. In het begin zal dit een aartsmoeilijke opdracht zijn. Naarmate je dit vaker doet, zal dit vlotter en vlotter gaan. Word de baas van je eigen geest en begin met positief denken!

2. Relativeer negatieve zaken en problemen

Er zijn vele gebeurtenissen die we als negatief kunnen beschouwen. We piekeren soms veel langer dan nodig over de meest banale situaties. Is er iets slechts gebeurd of merk je dat je focust op een negatieve gebeurtenis? Schrijf deze van je af.

Lees dan opnieuw het probleem en stel jezelf de vraag: “is dit werkelijk een probleem waar ik moet bij blijven stilstaan? Zo ja, bestaat er een oplossing voor het probleem?”. Indien het antwoord op de eerste vraag “neen” is, vergeet het probleem dan. Is het antwoord op de 2e vraag “ja”, los het probleem dan op. Is het antwoord op de tweede vraag “neen”, probeer het probleem te relativeren want je kan er toch niets aan veranderen. Verschuif de focus van negatief denken naar oplossingsgericht en positief denken.

3. Lach meer, ook naar anderen en mijd negatieve mensen

Probeer je open te stellen voor humor en positiviteit. Wees ook vriendelijk tegen je medemens. Wanneer zij je als een positief persoon gaan beschouwen, gaan zij zelf ook beter en positiever op jou reageren. Bekijk het als een vicieuze cirkel. Je oogst wat je zaait.

Als laatste is het belangrijk om negatieve mensen uit je leven te schrappen. Personen die je naar beneden halen en je positieve humeur verpesten, horen niet thuis in je positieve leven. Je kan hen uiteraard ook zelf wijzen op het feit dat zij steeds op een negatieve manier reageren en hen stimuleren om zelf ook te beginnen met positief denken.

Tracht deze tips zoveel mogelijk toe te passen in het dagelijkse leven en start vandaag nog met positief denken! Humeur hangt ook samen met een gezonde levensstijl. Hier kan je alvast onze tips voor een goede nachtrust lezen. Zo kan een relaxerende kussenspray helpen je ‘s avonds tot rust te laten komen.

Laat hier je reactie achter.