Tips voor betere stretchoefeningen

Tips voor betere stretchoefeningen

Stretchen, er zijn zowel voor- als tegenstanders. Maar één ding is zeker: door je spieren regelmatig en gecontroleerd uit te rekken, voorkom je blessures en kun je jouw bloeddoorstroming verbeteren. Toch blijf je makkelijk met een paar vragen zitten: doe je jouw stretchoefeningen voor of na je training? Hoeveel seconden hou je een rekhouding aan? En in hoeverre mag je bewegen tijdens je stretch?

Stretchoefeningen: actief en passief

Hoewel stretchoefeningen op zichzelf geen zichtbaar verschil veroorzaken zoals gewichtsverlies of grotere spieren, kun je het effect wel degelijk voelen. Een flinke stretchsessie is daarom een meerwaarde voor je work-outplan. Je wordt flexibeler, voorkomt blessures en het helpt blaren vermijden. Je verbetert je prestaties én je lichaamshouding.

Bovendien is het een uitgeknipt moment om even tot rust te komen, of je juist voor te bereiden op een training. Er zijn verschillende types rekoefeningen met elk hun eigen voordelen. Maar dat maakt het wel eens moeilijk: welk soort stretchoefening gebruik je en wanneer? Sommigen zijn beter voor explosieve sporten, anderen helpen je lichaam juist te herstellen na je training.

Alle stretchoefeningen kun je opdelen in actieve en passieve stretches. Bij de eerste gebruik enkel je jouw eigen spieren om je in een bepaalde positie te krijgen of houden. Daardoor heb je minder kans op blessures. Bij passieve oefeningen gebruik je daarentegen bijvoorbeeld een muur, elastieken of een partner. Je eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht kunnen ook soms helpen bij het uitvoeren van bepaalde stretchoefeningen. Die zijn daardoor comfortabeler en langer vol te houden.

stretchoefeningen

Stretch op het juiste moment

Belangrijker dan kiezen tussen actief en passief is het juiste moment vinden. Stretchoefeningen doe je bijvoorbeeld altijd wanneer je goed opgewarmd bent. Bekijk het zo: een koude elastiek rekt helemaal niet ver en scheurt ook makkelijker. Zorg er dus voor dat je ervoor minstens vijf à tien minuten hebt opgewarmd.

Moet je dan voor, tijdens of na je échte training stretchen? Het antwoord op die vraag hangt af van welk soort stretch je doet. Er zijn vier soorten:

  1. Statisch stretchen voor spierherstel doe je na een work-out. Elke oefening hou je in een comfortabele houding voor 10 à 15 seconden.
  2. Statisch stretchen om flexibeler te worden is vergelijkbaar met het vorige type, met het verschil dat je een rekoefening langer aanhoudt. De eerste 15 seconden overkom je je peesreflex en kun je geleidelijk iets verder rekken. Vergeet niet rustig te ademen terwijl je rekt! 
  3. Dynamisch stretchen doe je voor je work-out. Voorafgegaan door een korte cardio vormt het de ideale opwarming. Het grote voordeel van dynamische stretchoefeningen is dat je lichaam niet afkoelt terwijl je rekt. Doe je dat op een gecontroleerde manier, dan kun je makkelijk grotere spiergroepen samen stretchen.
  4. Ballistisch stretchen is sterk vergelijkbaar met dynamisch stretchen. Het verschil: je beweegt explosiever en sneller. Dit type stretching is daarom enkel weggelegd voor sporten waar diezelfde explosiviteit centraal staat.

Of je nu leniger wilt worden, explosiviteit wilt bevorderen of gewoon je work-out op een verantwoorde manier wilt voltooien, stretchen is er om je daarbij te helpen. Doe je jouw stretchoefeningen op het juiste moment en op de correcte manier, dan zijn de voordelen ervan legio.

Laat hier je reactie achter.