Verleng de levensduur van je fietsbatterij

Verleng de levensduur van je fietsbatterij

Het zachte gezoem begint. De gewone fietser kijkt vol jaloezie toe hoe je hem voorbijvliegt. En zonder enige moeite vlotjes de helling oprijdt. Of je nu rijdt met een ‘gewone’ elektrische fiets of een e-bike, je batterij is cruciaal voor een betere fietservaring. Reden te meer dus om er goed voor te zorgen! Met de tips hieronder verleng je de levensduur van je fietsbatterij en kun je nog lang genieten van je elektrische mirakel!

1. Gebruik de geschikte lader

Het lijkt logisch, maar we herinneren je er toch graag aan: gebruik enkel de oplader die je meegeleverd kreeg. Deze werd specifiek gemaakt voor jouw fietsbatterij. Bij andere (goedkopere) laders loop je een groter risico om je batterij te beschadigen.

2. Hou je accu opgeladen

Je fietsbatterij hou je best volledig opgeladen, zelfs na een korte rit. Laat je ze toch telkens leeglopen, dan zul je op termijn veel minder lang kunnen genieten van je fietsaccu. Heb je na een lange rit toch een volledig platte batterij, dan is het best dat je die zo snel mogelijk terug oplaadt.

Fietsaccu langer laten meegaan

 3. … tenzij je ze lang wilt opslaan

Wanneer je jouw fiets voor een tijdje niet zult gebruiken, denk je best even na. Een fietsbatterij verliest sneller haar lading naarmate ze voller is. Daarom lijkt het op het eerste gezicht logisch om je batterij dan maar volledig leeg te bewaren. Maar je weet intussen wel beter: een lege batterij is slecht voor de levensduur. Dus wanneer je jouw batterij op lange termijn bewaart, doe je dat best op ongeveer 75%.

4. Koel opslaan

De magische chemicaliën binnenin de batterij kunnen minder stroom vasthouden wanneer je jouw accu in de warmte bewaart. Koelte zorgt ervoor dat je de levensduur van je batterij aanzienlijk kunt verlengen. Moet je daarom je batterij in de diepvriezer leggen? Neen, natuurlijk niet. Maar probeer je batterij of je e-bike niet op te slaan of op te laden in warme ruimtes.

5. Bewaar je fietsbatterij netjes en droog

Hoewel een fietsbatterij meestal wel tegen een stootje kan en zeker wel een drupje kan verdragen, kun je een natte batterij best vermijden. Elektriciteit en water blijft nog steeds een slechte combinatie. Vrees niet: elektrische schokken zul je niet krijgen, maar je batterij raakt wel beschadigd. Daardoor kan ze minder goed je fietsmotor van stroom voorzien.

Met deze tips verzeker je een langere levensduur van je fietsbatterij! Heb je nog geen e-bike of elektrische fiets en heb je interesse? Neem dan zeker hier een kijkje.

 

Laat hier je reactie achter.