Vitamine D tekort: ga het uit de weg dankzij deze tips!

Vitamine D tekort: ga het uit de weg dankzij deze tips!

De nachten worden langer en de dagen korter. De zon schijnt dus heel wat uren minder. Dit betekent ook dat je sneller een vitamine D tekort kunt krijgen. Hoe kun je het vermijden?

Tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D voel je niet meteen. Het is dus belangrijk je vitamine D-peil hoog te proberen houden en eventueel je bloed af en toe te laten controleren. Verschillende symptomen kunnen optreden door een tekort aan vitamine D: spierpijn, geen energie, droge mond en huid, vermoeidheid, sneller een verkoudheid, enzovoort.
Wandelen vitamine D tekort

Bronnen van vitamine D

Je lichaam maakt zelf vitamine D3 aan door middel van ultraviolette straling aanwezig in zonlicht. Dit is tegelijk de belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Gelukkig zijn er ook nog enkele andere manieren waarmee een tekort aan vitamine D kan worden opgelost.

Vitamine D in voeding

Eerst en vooral biedt de juiste voeding een ideale oplossing om de vitamine D in je lichaam aan te vullen. Vitamine D in voeding kan een rol spelen om een vitamine D tekort te vermijden. Brood, verschillende fruitsappen, cornflakes, margarine en boter zijn bijvoorbeeld een bron van vitamine D. Daarnaast vind je het ook terug in vlees, eieren, vette vis of zuivelproducten als yoghurt en melk. Zet dus gerust eens vaker een lekker stukje zalm op het menu!

Vitamine D supplementen

Daarnaast vind je een uitgebreid aanbod aan vitamine D supplementen bij de apotheker of de drogist. Deze kunnen je perfect helpen je vitamine D op peil te houden. Vitamine D supplementen zijn beschikbaar in verschillende vormen: tabletten, druppels of ampullen. Wij raden aan dat je kiest voor vitamine D3 in de vorm van olie. Deze wordt namelijk veel beter door je lichaam opgenomen, waardoor je mogelijk een beter resultaat kunt verwachten. Je kunt uiteraard ook altijd terecht bij je huisarts voor meer informatie over de vitamine D supplementen die het best bij jou passen.
Supplementen vitamine D tekort

Ga naar buiten!

Probeer natuurlijk zoveel mogelijk van de zon te genieten, ook in de winter. Profiteer van elk straaltje zon en trek je wandelschoenen aan. Met onbedekte handen en hoofd kun je voor extra vitamine D3 in je lichaam zorgen en ben je bovendien ook in beweging. Dagelijks 15 tot 30 minuten is al voldoende. Bescherm je wel indien nodig met een goede zonnebrandcrème.

Al deze tips kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je kans op een vitamine D tekort daalt. Kom dus zonder zorgen de winter en de koude dagen door!

Laat hier je reactie achter.