Vlees marineren: zo doe je het

Vlees marineren: zo doe je het

Een lekker stukje vlees: dat kan al eens smaken. Maar je kan zo’n stuk lam, steak of kipfilet ook voorzien van een heerlijke marinade om het nog extra smaak te geven. Marineren: da’s het vlees even in gekruid vocht leggen. Zo maak je het nóg lekkerder! Het is een van de vele kooktechnieken die in de keuken gebruikt worden, maar hoe moet je nu eigenlijk vlees marineren? Er zijn een aantal basisregels die je daarvoor moet volgen en wij delen die hieronder met jou!

Kun je elk vlees marineren?

Het overgrote deel van de vleessoorten kan gemarineerd worden, maar toch zijn er uitzonderingen. De meeste vleesdelen zijn ideaal in een marinade, maar kalfsvlees en lamsvlees (het jongere vlees) marineer je beter niet. Ook suddervlees marineren – denk aan stoofvlees – heeft weinig zin.

hoe vlees marineren

Wat heb je nodig?

Om vlees te marineren heb je een aantal basisingrediënten nodig. Het is dus zeker geen techniek waarbij je verschillende ingrediënten bij elkaar kunt gooien. De volgende zaken heb je zeker nodig voor een goede marinade:

  • Iets zuurs om het vlees malser te maken. Kies voor azijn, wijn, citroen- of limoensap. Ook karnemelk kan dienst doen als zuurmaker in de marinade.
  • Vet om de marinade in het vlees te laten trekken. Gebruik daarvoor olijfolie, notenolie of sesamolie.
  • Gebruik tot slot de echte smaakmaker van je marinade. Denk aan knoflook, ajuin, peterselie, tijm, rozemarijn, laurier… Proef en ontdek zelf!

Hoe moet je vlees marineren?

Hoe lang moet vlees marineren?

Na het maken van de marinade is het tijd om de marinade in het vlees te laten trekken. Leg het vlees in een schaal of kom en bedek het volledig met de marinade. Gebruik daarvoor een borsteltje, dit werkt handiger. Hoe dikker het vlees, hoe langer het moet marineren. Sommige marinades kunnen sterker zijn dan andere op basis van de ingrediënten. Als je vlees te lang laat marineren, dan kunnen sommige ingrediënten te dominant worden van smaak. Ben je niet zeker? Hou dan onderstaande tijden in het achterhoofd:

  • 15 – 30 min: kleine etenswaren (zeevruchten, visfilets)
  • 1 – 3 uur: dun gesneden vlees zonder bot (kipfilet, biefstuk, varkensfilet,…)
  • 2  – 6 uur: grote stukken vlees met of zonder bot (lamsvlees, een volledige kip, rosbief, …)

Vlees marineren is dus niet zo lang werk als je aanvankelijk zou denken. Alleen nog even bakken in de pan en klaar. Smakelijk!

Laat hier je reactie achter.