Waarom airfryer kopen? Aanwinst of gewoon een grote kost?

Waarom airfryer kopen? Aanwinst of gewoon een grote kost?

De airfryer is een apparaat dat steeds populairder wordt en in steeds meer keukens te vinden is. Is het dan ook een echte aanwinst in je keuken of gewoon weer een grote kost die een volledig keukenkastje inpalmt? Waarom een airfryer kopen? We zetten even de voor- en nadelen op een rijtje.

Wat is een airfryer?

Eerst en vooral: wat is een airfryer? Het is een heteluchtfriteuse waarmee je kunt frituren, bakken, braden en grillen. De airfryer heeft geen olie of vet nodig. Hierdoor zou het eten tot wel 80% minder vet bevatten en gezonder zijn. De airfryer wordt dan ook gepromoot als een gezond alternatief van de gewone friteuse. Een aantal voorbeelden van wat je ermee kunt maken zijn frietjes, vlees, vis, afbakbroodjes, croissants, cakes, kaaskroketten etc.

welke airfryer kopen?

Voordelen

Een airfryer kopen heeft verschillende voordelen.

  • Snel voorverwarmd. Een airfryer is binnen een paar minuten helemaal opgewarmd en klaar voor gebruik.
  • Multifunctioneel. Het apparaat is zowel een vervanger van de friteuse als van de oven. Je kunt er dus eerst een kaaskroket in bakken, waarna je er gerust een cake kunt in maken.
  • Bijna geurloos. Het grote nadeel van een friteuse is dat je huis er een paar dagen naar kan ruiken. Bij de airfryer heb je dat probleem niet. Het geeft natuurlijk wel een geur af en je moet nog steeds je dampkap opzetten, maar je huis zal niet stinken.
  • Makkelijk uit te kuisen. De onderdelen die je moet wassen zijn makkelijk uitneembaar en mogen zelfs in de vaatwas. Easy peasy, right?

Of de heteluchtfriteuse daadwerkelijk gezonder is, hangt af van wat je er in maakt. Frieten en frituursnacks gaan nooit echt gezond zijn. Zelfs niet als je ze zonder toegevoegd vet maakt.

Nadelen

Spijtig genoeg zijn er ook een aantal nadelen.

  • Te groot en lomp. Het apparaat is groot en neemt veel plaats in. Als je dus geen plek meer vrij hebt in je keuken, is de airfryer niet zo handig.
  • Te klein. Het apparaat is groot, maar tegelijk ook te klein voor als je wilt koken voor het hele gezin of een grotere hoeveelheid wilt maken. De populairste maten zijn XL en XXL (bijvoorbeeld de XL airfryer van Philips). Met een reden klaarblijkelijk.
  • Langere baktijd. Ook al doet de heteluchtfriteuse er minder lang over om zich voor te verwarmen. Het ‘frituren’ zelf duurt veel langer in de airfryer dan in een friteuse.
  • Lawaai. Bij de airfryer hoor je niet het geluid van de pruttelende frietjes, maar wel het geluid van een ventilator.

Ben jij overtuigd door de voordelen? Ga je een airfryer kopen en wordt het bij jou ook “everyday = fryday”? Of laat je je ontmoedigen door de nadelen en merk je dat het niets voor jou is? Het is jouw keuze! Wij wensen je alvast veel bak- en kookplezier – met of zonder airfryer.

Laat hier je reactie achter.