Winter fietskledij

Winter fietskledij

Hoe kleed je je warm aan op de fiets?

Kleed je warm tijdens je fietstocht in de wintermaanden

De winter is al een tijdje in het land. Een echte wielerliefhebber blijft ook tijdens de wintermaanden fietsen of je rijdt simpelweg elke dag met de fiets naar het werk. Het is dus belangrijk om je warm aan te kleden. Maar op welke manier kleed je je zelf het best warm aan tijdens de wintermaanden? Wij geven je enkele tips in verband met goede winter fietskledij.

Laagjes versus dikke kledij

Als je in de winter de fiets op stapt denk je snel dat het het best is om een dikke trui aan te trekken, maar niets is minder waar. Je werkt beter met verschillende laagjes kledij. In de winter is het buiten ijskoud met als gevolg dat je snel afkoelt. Ook stijgt je lichaamstemperatuur door de inspanning van het fietsen de hoogte in en dus heb je het binnen de kortste keren veel te warm. Hierdoor wil je al snel enkele kledingstukken uitspelen. We raden je aan om je op de volgende manier aan te kleden:

1.Onderkledij

Als onderkledij kies je best voor thermische kledij. Deze onderkledij moet ervoor zorgen dat het transpiratievocht wordt afgevoerd naar de volgende laag om zo te verdampen en af te koelen. De stof die hiervoor het best geschikt is is kunststof. Kunststof is nu eenmaal een betere geleider dan katoen.

2. Isolerende laag

De isolerende laag komt bovenop de onderkledij. Hierbij kan je kiezen voor een zomershirt of een T-shirt met lange mouwen. Best zorg je ervoor dat het T-shirt geen regen of wind doorlaat, maar dat het wel voldoende kan transpireren.

3. Beschermende laag

Als laatste kies je voor een jas of een regenjas bij regenweer om je winter fietskledij op punt te stellen. Deze jas beschermt je tegen regen en wind, iets wat in de winter zeker geen overbodige luxe is. Denk er tenslotte ook aan dat je regenjas voldoende reflecteert zodat je goed opvalt in het donker en andere weggebruikers je zien.

winter fietskleding

Hou het hoofd warm

Het grote deel van je lichaamswarmte glipt weg via het hoofd. Aangezien je gewone fietshelm je niet van voldoende warmte en bescherming kan voorzien raden we je aan om onder je fietshelm nog een extra muts aan te trekken. Dit hoeft daarom geen dure muts te zijn, ook een klassiek wielerpetje helpt hier zeker. Wil je niet enkel je hoofd beschermen, maar ook je hals? Dan kies je best voor een bivakmuts, daarnaast kan je jouw gezicht en lippen nog eens extra beschermen met een speciale balsem.

Lange winterbroek

Waar we in de zomer onze benen willen showen trekken we in de winter liefst een warme fietsbroek aan. Nog warmer dan een lange winterbroek is de combinatie van een korte zomerbroek met zeem en daarboven een lange winterbroek zonder zeem. Als extra bescherming bij je winter fietskledij kan je kiezen voor knie-of beenstukken.

Warme voeten

Koude voeten op de fiets kan je maar beter vermijden. Je kan kiezen voor speciale winterschoenen, maar ook een ‘simpele’ overschoen maakt al een wereld van verschil. Bij heel wat schoenen vind je verluchtingsgaten die ervoor zorgen dat de koude lucht via je schoen binnenglipt. Om dit probleem te verhelpen plak je deze gaten simpel af met tape. Naast deze verluchtingsgaten kan je ook speciale winterkousen aanschaffen om je voeten warm te houden.

Laat hier je reactie achter.