Zelf brood bakken versus brood kopen

Zelf brood bakken versus brood kopen

Zelf brood maken is populairder dan ooit. Meer en meer gezinnen gaan terug zelf aan de slag in de keuken. Zo deed ook de broodbakmachine haar comeback. Want brood, dat eten we quasi dagelijks. Maar hoe zit het nu precies: is zelf brood bakken goedkoper en gezonder dan brood kopen?

Goedkoper?

Ja! Bij de warme bakker betaal je ongeveer 2 euro voor een groot brood. Of (iets) meer als je een wat specialer brood kiest, zoals volkorenbrood, speltbrood of rozijnenbrood. Als je het zelf maakt, betaal je elektriciteit, water en het broodbakmachine. Daarbovenop meel en eventuele extraatjes. Vooral door de keuze van die laatste kan je geld besparen.

zelf brood bakken kneden

Een all-in broodmix kost gemiddeld 6 euro voor 2,5 kg. Voor 1 brood heb je ongeveer 500 gram bloem nodig. Dat betekent dat je ongeveer 1,20 euro per brood betaalt. Bij Farmaline vind je heel wat broodmixen (ook glutenvrij!). Natuurlijk kan je ook zelf je mix samenstellen. Ga aan de slag met bloem, gist, water, zout en eventueel zaden: nog goedkoper en volledig op jouw smaak!

Op zoek naar een broodbakmachine? Er zijn verschillende merken op de markt aan prijzen die variëren tussen 65 en 195 euro. Kijken en vergelijken is de boodschap! Bij Medion, Princess, Domo, Kenwood, Inventum … vind je zeker de broodbakmachine die aan je wensen voldoet.

Gezonder?

Ja, vaak wel! Verborgen suiker, broodverbeteraars, E-nummers, ze worden soms toegevoegd aan brood van de supermarkt of de bakker. Overbodig? Meestal wel. Het grote voordeel van zelf brood bakken, is dat je helemaal zelf bepaalt wat je eraan toevoegt. Bewaarmiddelen hoef je bijvoorbeeld helemaal niet toe te voegen – op voorwaarde dat je het oké vindt dat je brood iets sneller hard wordt.

zelf brood bakken goedkoper

Tijdrovender?

Ja, dat ook wel een beetje … Zelf brood bakken vraagt wat tijd en planning. Maar met een broodbakmachine kost het je echt niet al te veel moeite. Na een kwartiertje werk doet de machine de rest. Drie tot vier uur later heb je een vers brood. Dat duurt dan wel langer dan een brood kopen, maar je hebt dan ook wel een zelfgemaakt broodje in de plaats. Daarop wacht je met plezier, toch?

Laat hier je reactie achter.