Fietsverlichting: 5 tips

Fietsverlichting: 5 tips

Kortere winterdagen, regenachtig weer of gewoon extra veiligheid: fietsverlichting is cruciaal. En verplicht. Met de juiste verlichting kom je veilig en wel op je bestemming. Zorg er dus zeker voor dat ze goed werkt. Hoewel het veiliger is, rijden er nog te veel mensen rond zonder lichten of met slecht werkende fietsverlichting. Waarmee hou je zoal rekening?

1. Zet ze goed vast

Je hebt goede fietsverlichting gekocht: hoera! Nu monteren. Kies je voor vaste verlichting, dan moet je die stevig vastmaken aan de voor- en achterkant van de fiets zodat ze recht vooruit of recht achteruit schijnen.

2. Ook je lampjes verdienen een schoonmaakbeurt

Zonder lichten rijden in het donker is geen optie, maar met vuile lichten rijden al zeker niet. Maak ze dus regelmatig eens schoon met een doek en wat water en zeep. Vaak is je achterverlichting het minst proper, omdat die dichter bij het wiel staat.

fietsverlichting tips

3. Fietsverlichting op controle

Controleer je fietsverlichting ook af en toe eens. Soms kan een lichtje uitvallen vooraleer je het door hebt. Schaf je dan zo snel mogelijk nieuwe verlichting aan, zo blijf je veilig op de baan.

4. Denk aan je omgeving

Fietsverlichting heeft twee belangrijke functies:

  • jezelf goed zichtbaar maken voor je omgeving;
  • en de weg goed verlichten.

Het is dus ideaal om te kiezen voor een voorlicht met een krachtige lichtintensiteit van minstens 10 Lux zodat de weg goed verlicht is. Om jezelf goed zichtbaar te maken voor andere weggebruikers, dan is 4 Lux zeker voldoende.

5. Reserve

Je kunt maar beter goed voorbereid zijn als je de baan op gaat. Neem dus altijd reserve fietsverlichting mee voor je vertrekt!

Laat hier je reactie achter.

Voeg reactie toe

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn aangeduid met *